Soalan Temuduga Pembantu Perawatan Kesihatan Gred U11

oleh Cikgu Khairul

Soalan Temuduga Pembantu Perawatan Kesihatan – Adakah anda mencari contoh soalan temuduga pembantu perawatan kesihatan? Jika ya, ini merupakan artikel yang tepat untuk anda.

Sebelum itu, suka saya perkenalkan diri dahulu. Saya Cikgu Khairul, berpengalaman dalam membantu calon temuduga mendapatkan pekerjaan idaman mereka semenjak 2009 lagi.

Pertama sekali, tahniah saya ucapkan kerana anda berjaya lulus ujian psikometrik tempoh hari. Gunakan peluang temuduga ini sebaik mungkin kerana tak semua calon bernasib baik seperti anda.

4 Topik Soalan Temuduga Pembantu Perawatan Kesihatan

Jadi, soalan apakah yang selalu panel temuduga bertanya kepada calon temuduga pembantu perawatan kesihatan ni?

Secara asasnya, terdapat empat topik utama akan ditanya oleh panel temuduga dalam sesi temuduga pembantu perawatan kesihatan, iaitu:

 • Soalan tentang diri anda.
 • Soalan berkaitan jawatan.
 • Soalan pengetahuan kementerian.
 • Soalan berkaitan isu semasa.

Soalan Tentang Diri Anda

Dalam setiap sesi temuduga, soalan yang paling kerap panel temuduga tanyakan ialah soalan memperkenalkan diri. 

Soalan ini bukanlah bermaksud panel temuduga ingin tahu tentang diri anda sangat, tapi lebih kepada hendak melihat cara anda bercakap.

Daripada cakap anda bercakap ini pun panel temuduga dah boleh tahu tahu tahap keyakinan anda berdepan dengan orang lain.

“Sila perkenalkan diri awak”, minta panel temuduga.

Di bawah ini merupakan skrip jawapan yang boleh anda gunakan untuk menjawab soalan ini.

Assalamualaikum dan selamat sejahtera. Nama saya Izzat bin Ismail. Walaupun kecemerlangan akademik adalah salah satu kelebihan saya, saya juga aktif dalam pelbagai aktiviti kokurikulum di sekolah saya dulu.

Saya memiliki minat yang mendalam dalam aktiviti sosial dan kegiatan luar kelas kerana ia membentuk keperibadian dan keterampilan saya.

Dengan sikap berdisiplin dan amanah yang saya miliki, saya yakin saya dapat melaksanakan tanggung jawab dengan baik dalam jawatan ini.

Tip menjawab: Fokus jawapan yang menjurus ke arah pembantu perawatan kesihatan dan nilai-nilai murni yang terdapat dalam diri anda.

Selepas panel dengar jawapan perkenalkan diri, mereka suka bertanya tentang perkembangan semasa tentang diri anda.

“Apakah kerja sementara yang awak lakukan sebelum ini?”, tanya panel temuduga.

Selepas menamatkan peperiksaan SPM, saya berkesempatan bekerja sebagai juruwang di kedai milik pakcik saya.

Selama di sana, saya mengasah kemahiran berkomunikasi dengan pelbagai jenis pelanggan, memupuk kesabaran dalam menangani karenah mereka, serta mendapatkan pengalaman dalam membuat keputusan yang tepat dan pantas.

Saya yakin, pengalaman ini memberikan asas yang kuat bagi saya untuk berinteraksi dan berurusan dengan masyarakat dengan lebih efisien.

Dan saya percaya pengalaman ini amat berguna untuk menjadi pembantu perawatan kesihatan ini.

Tip menjawab: Kaitkan pengalaman kerja yang lepas sebagai satu kelebihan untuk anda gunakannya dalam pembantu perawatan kesihatan.

Tunjukkan bahawa anda berasa selesa apabila ditanyakan sedemikian. Kematangan anda menjawab soalan akan mencerminkan bagaimana anda berurusan di kemudian hari.

Soalan Berkaitan Jawatan.

Berdasarkan kepada pengalaman calon sebelum ini, panel temuduga bertanya kepadanya kenapa dia berminat dengan jawatan ini.

“Boleh saya tahu kenapa awak berminat nak jadi pembantu perawatan kesihatan?”, tanya panel temuduga.

Saya berminat menjadi pembantu perawatan kesihatan kerana saya mempunyai keinginan mendalam untuk membantu orang lain, terutama dalam aspek kesihatan dan kesejahteraan. 

Tambahan lagi, saya pernah membantu menjaga ahli keluarga yang sakit, dan pengalaman itu memberikan saya pemahaman yang lebih dalam tentang pentingnya perawatan kesihatan ini.

Ini telah memotivasikan diri saya untuk meneruskan kerjaya dalam bidang perawatan di mana saya boleh menyumbang manfaat dalam kehidupan orang lain.

Tapi pertanya ini tidak terhenti di situ sahaja. Sebab setiap orang boleh claim apa-apa sahaja yang mereka suka. Kata minat, tapi belum tentu minat tu betul-betul wujud.

Apabila panel temuduga berpuas hati dengan jawapan anda ini, panel akan bertanya pula tentang skop tugas jawatan.

Pastikan anda tahu skop tugas kerana itu akan menjadi bukti sejauh mana minat anda terhadap jawatan pembantu perawatan kesihatan itu.

“Sebagai seorang pembantu perawatan kesihatan, apa tugas awak?”, tanya panel temuduga.

Melalui pembacaan saya, tugas seorang pembantu perawatan kesihatan ini terbahagi kepada dua, iaitu tugas am dan tugas khusus.

Antara tugasan am ialah memberi makanan kepada pesakit, membantu pesakit ke bilik rawatan dan tandas, memeriksa peralatan kesihatan dalam keadaan baik, memeriksa stok inventori ubat.

Manakala tugasan khusus pula ialah memberi orientasi kepada pesakit, menyediakan alat-alat perubatan, dan juga melakukan prosedur kecemasan seperti memberi nasal dan mask kepada pesakit.

Kebanyakan calon akan gagal dalam temuduga pembantu perawatan kesihatan ini disebabkan mereka tak tahu apakah skop tugasan mereka akan lakukan nanti.

Minat memang penting, tapi minat sahaja tidak cukup untuk mengukur kesungguhan seseorang itu dengan jawatan. Jika skop tugas pun tak tahu, cukup membuktikan tiada kesungguhan seseorang calon itu dengan jawatan yang mereka minat.

Tapi soalan tidak terhenti di situ sahaja. Akan ada soalan-soalan lain berkaitan dengan skop tugas akan ditanyakan kepada anda.

“Boleh saya tahu apakah risiko yang bakal awak terima apabila menjalankan tugas ini? Dan apakah awak akan lakukan untuk minimum kan risiko ini?”, tanya panel temuduga.

Salah satu risiko utama yang saya akui dalam skop tugas sebagai pembantu perawatan kesihatan adalah terdedah kepada jangkitan penyakit semasa menguruskan pesakit.

Saya akan memastikan diri saya sentiasa memakai peralatan perlindungan peribadi yang sesuai, seperti sarung tangan, pelindung muka, dan pakaian pelindung, terutama ketika berada dalam situasi yang mempunyai risiko tinggi.

Selain itu, saya akan sentiasa mengikuti garis panduan yang ditetapkan oleh KKM. Ini termasuklah protokol mengenai pengendalian alat perubatan, pembuangan bahan buangan yang berbahaya, dan prosedur kebersihan.

Apabila ditanya tentang skop tugas, memang mudah untuk calon jawab. Apabila ditanya risiko kepada diri apabila melaksanakan skop tugas, tidak ramai calon akan tahu. 

Jika anda mampu menjawab soalan seperti ini, anda akan tampil berbeza di mata panel temuduga.

Selain itu, antara soalan-soalan yang kerap ditanya semasa sesi temuduga ialah:

 • Apa persediaan awak baca hadir temuduga?
 • Apa yang awak faham dengan tugas pembantu perawatan kesihatan?
 • Apakah ciri-ciri yang ada pada awak sehinggakan awak rasa layak untuk jawatan ini?
 • Awak asal di semenanjung kan? Awak sanggup tak dihantar bertugas di Sabah dan Sarawak? Saya difahamkan ada banyak kekosongan di sana.
 • Awak tahu tak gaji jawatan ni tak seberapa? Awak sanggup ke kena bersihkan najis pesakit?
 • Apa yang awak boleh sumbangkan kepada KKM jika dilantik?

Soalan Pengetahuan Kementerian.

Selain daripada soalan-soalan berkaitan dengan jawatan, panel temuduga juga akan bertanyakan soalan berkaitan dengan pengetahuan tentang kementerian.

Sebagai persediaan, saya syorkan anda untuk kaji dasar-dasar yang dikeluarkan oleh KKM, carta organisasi, misi dan visi KKM.

Antara soalan yang popular ditanya berkaitan dengan topik ini ialah, “Apakah visi Kementerian Kesihatan Malaysia?”, tanya panel temuduga.

Visi KKM ialah “Negara menggembleng tenaga ke arah kesihatan yang lebih baik”. Visi ini menekankan kepentingan kerjasama dan usaha bersama antara pelbagai pihak untuk mencapai tujuan kesihatan yang lebih baik di seluruh negara.

Misi KKM terdiri daripada tiga komponen utama. Pertama ialah memudahkan dan membolehkan rakyat mencapai sepenuhnya potensi mereka dalam kesihatan, menghargai kesihatan sebagai aset paling berharga, mengambil tanggungjawab dan tindakan positif demi kesihatan mereka.

Kedua pula ialah untuk memastikan sistem kesihatan berkualiti tinggi iaitu mengutamakan pelanggan, saksama, tidak membebankan, cekap, wajar mengikut teknologi, boleh disesuaikan mengikut persekitaran dan inovatif.

Ketiga pula ialah menekankan sifat penyayang, profesionalisme, dan kerja berpasukan, sifat menghormati maruah insan dan penglibatan masyarakat.

Selain itu, antara soalan lain yang selalunya panel temuduga tanya ialah:

 • Kenapa awak mahu berkhidmat di bawah KKM?
 • Apa fungsi KKM yang awak tahu? Boleh jelaskan tak?
 • Apa yang awak faham dengan logo rasmi KKM?
 • Awak tahu tak kempen kesedaran yang dianjur oleh KKM? Boleh saya tahu kempen apa yang awak tahu?
 • Awak tahu tak kerja bawah KKM ni kena berhadapan dengan tekanan? Awak sanggup ke? Bagaimana cara awak atasi tekanan tu?

Soalan Isu Semasa.

Soalan tentang isu semasa ini anda boleh cari berita tentang KKM sekurang-kurangnya tiga bulan sebelum ini. Contohnya soalan berkaitan dengan isu vaksin.

“Apakah pandangan awak mengenai isu vaksinasi di Malaysia?”, tanya panel temuduga.

Pandangan saya terhadap isu vaksinasi di Malaysia adalah sangat positif. Vaksinasi adalah alat penting dalam mencegah penyakit berjangkit dan telah terbukti berkesan dalam mengurangkan beban penyakit dan kematian di seluruh dunia.

Di Malaysia, program vaksinasi kelolaan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) telah berjaya mengawal dan menghapuskan beberapa penyakit yang sebelum ini mendatangkan ancaman kepada masyarakat kita.

Sebagai contoh, melalui program imunisasi kebangsaan, Malaysia telah berjaya mengawal penularan penyakit seperti polio dan campak. Pandemik COVID-19, kepentingan vaksinasi menjadi lebih jelas.

Selain itu, isu yang pernah hangat sebelum ini ialah isu kerajaan mengambil jururawat warga asing untuk berkhidmat dalam negara.

“Apa pendapat awak tentang kerajaan memberi kelonggaran kepada fasiliti kesihatan swasta untuk mengambil jururawat warga asing?”, tanya panel temuduga.

“Ketika ini, KKM menerima 1,834 rayuan pertukaran penempatan. Sekiranya awak menjadi staf kesihatan, adakah awak pun akan berbuat perkara yang sama?”, tanya panel temuduga.

Kalau anda nak tahu, soalan isu semasa ini merupakan soalan kemahiran berfikir. Jika anda bijak menghubung kaitkan fakta dan isu semasa, memang mudah nak jawab soalan seperti ini.

Anda berminat nak dapat soalan dan skrip jawapan soalan-soalan di atas? Sila isikan nama dan emel anda di bawah, nanti saya akan hantar ke emel anda.

Rekomendasi Dari Cikgu

Sekiranya anda inginkan lagi soalan temuduga berserta skrip jawapan lengkap, saya highly recommended kepada anda untuk membaca rujukan pantas ‘Temuduga Pembantu Perawatan Kesihatan’ ini.

Bonus Untuk Anda.

Sebagai nilai tambah kepada pembelian, saya hadiahkan lagi dua bonus.

Bonus 1: Koleksi soalan killer temuduga pembantu perawatan kesihatan. Iaitu soalan kemahiran berfikir tentang isu semasa. Lengkap dengan skrip jawapan.

Bonus 2: Group whatsapp perbincangan temuduga. Dalam group anda boleh bertanya apa sahaja soalan yang anda keliru, nanti ahli-ahli group akan membantu anda.

Penutup.

Saya harap dengan perkongsian tentang soalan temuduga pembantu perawatan kesihatan ini dapat membantu anda dalam membuat persediaan temuduga nanti.

Saya doakan anda tenang dan yakin dalam menghadiri sesi temuduga ini nanti. Aamiinn..

Ps.. Anda rasa artikel ini bermanfaat? Jangan lupa untuk bookmark page ini bagi memudahkan anda cari semula nanti.