Contoh Soalan Temuduga Penguat Kuasa Dan Skrip Jawapan

oleh Cikgu Khairul

Soalan Temuduga Penguat Kuasa – Adakah anda mencari contoh soalan temuduga penguat kuasa? Jika ya, ini merupakan artikel yang tepat untuk anda.

Sebelum itu, suka saya perkenalkan diri dahulu. Saya Cikgu Khairul, berpengalaman dalam membantu calon temuduga mendapatkan pekerjaan idaman mereka semenjak 2009 lagi.

Pertama sekali, tahniah saya ucapkan kerana anda berjaya mendapat panggilan temuduga ini.

Jadi, soalan apakah yang selalu panel temuduga bertanya kepada calon temuduga penguat kuasa ni?

4 Topik Soalan Temuduga Penguat Kuasa

Secara asasnya, terdapat empat topik utama akan ditanya oleh panel temuduga dalam sesi temuduga penguat kuasa, iaitu:

 • Soalan tentang diri anda.
 • Soalan berkaitan jawatan.
 • Soalan berkaitan kementerian dan jabatan.
 • Soalan berkaitan isu semasa.

Soalan Tentang Diri Anda

Dalam setiap sesi temuduga, soalan yang paling kerap panel temuduga tanyakan ialah soalan memperkenalkan diri. 

Soalan ini bukanlah bermaksud panel temuduga ingin tahu tentang diri anda sangat, tapi lebih kepada hendak melihat cara anda bercakap.

Daripada cakap anda bercakap ini pun panel temuduga dah boleh tahu tahu tahap keyakinan anda berdepan dengan orang lain.

“Sila perkenalkan diri awak”, minta panel temuduga.

Di bawah ini merupakan skrip jawapan yang boleh anda gunakan untuk menjawab soalan ini.

Assalamualaikum dan selamat sejahtera. Nama saya Izzat bin Ismail. Walaupun kecemerlangan akademik adalah salah satu kelebihan saya, saya juga aktif dalam pelbagai aktiviti kokurikulum di sekolah saya dulu.

Saya memiliki minat yang mendalam dalam aktiviti sosial dan kegiatan luar kelas kerana ia membentuk keperibadian dan keterampilan saya.

Dengan sikap berdisiplin dan amanah yang saya miliki, saya yakin saya dapat melaksanakan tanggung jawab dengan baik dalam jawatan ini.

Tip menjawab: Fokus jawapan yang menjurus ke arah jawatan penguat kuasa dan nilai-nilai murni yang terdapat dalam diri anda.

Selepas panel dengar jawapan perkenalkan diri, mereka suka bertanya tentang perkembangan semasa tentang diri anda.

“Apakah kerja sementara yang awak lakukan sebelum ini?”, tanya panel temuduga.

Selepas menamatkan peperiksaan SPM, saya berkesempatan bekerja sebagai juruwang di kedai milik pakcik saya.

Selama di sana, saya mengasah kemahiran berkomunikasi dengan pelbagai jenis pelanggan, memupuk kesabaran dalam menangani karenah mereka, serta mendapatkan pengalaman dalam membuat keputusan yang tepat dan pantas.

Saya yakin, pengalaman ini memberikan asas yang kuat bagi saya untuk berinteraksi dan berurusan dengan masyarakat dengan lebih efisien.

Dan saya percaya pengalaman ini amat berguna untuk menjadi jawatan penguat kuasa ini.

Tip menjawab: Kaitkan pengalaman kerja yang lepas sebagai satu kelebihan untuk anda gunakannya dalam jawatan penguat kuasa.

Tunjukkan bahawa anda berasa selesa apabila ditanyakan sedemikian. Kematangan anda menjawab soalan akan mencerminkan bagaimana anda berurusan di kemudian hari.

Soalan Berkaitan Jawatan.

Berdasarkan kepada pengalaman calon sebelum ini, panel temuduga bertanya kepadanya kenapa dia berminat dengan jawatan ini.

“Boleh saya tahu kenapa awak berminat dengan jawatan penguat kuasa ni?”, tanya panel temuduga.

Saya amat berminat dengan jawatan penguatkuasa ini kerana ia memberi saya peluang untuk berkhidmat kepada masyarakat dan memastikan undang-undang serta peraturan dipatuhi demi kebaikan bersama.

Sejak kecil lagi, saya mempunyai minat yang mendalam terhadap bidang penguatkuasaan undang-undang. Saya kagum dengan anggota penguatkuasa dalam menjaga ketenteraman awam dan memastikan keadilan dilaksanakan.

Selain itu, saya mempunyai kemahiran interpersonal dan komunikasi yang baik. Saya yakin kemahiran ini amat penting bagi seorang anggota penguatkuasa kerana tugas ini memerlukan interaksi dengan orang ramai dari pelbagai lapisan masyarakat.

Saya juga seorang yang amanah, berintegriti tinggi dan komited dalam melaksanakan tanggungjawab. Sifat-sifat ini kritikal bagi seorang anggota penguatkuasa untuk menjalankan tugas tanpa ada pilih kasih.

Tapi pertanya ini tidak terhenti di situ sahaja. Sebab setiap orang boleh claim apa-apa sahaja yang mereka suka. Kata minat, tapi belum tentu minat tu betul-betul wujud.

Apabila panel temuduga berpuas hati dengan jawapan anda ini, panel akan bertanya pula tentang skop tugas jawatan.

Pastikan anda tahu skop tugas kerana itu akan menjadi bukti sejauh mana minat anda terhadap jawatan penguat kuasa itu.

“Sebagai seorang penolong penguat kuasa, apa tugas awak?”, tanya panel temuduga.

Sebagai seorang anggota penguat kuasa, tugas saya adalah menjalankan pemeriksaan berkala ke atas premis-premis perniagaan untuk memastikan mereka mematuhi akta-akta berkaitan.

Ini termasuk melakukan lawatan mengejut, memeriksa lesen, meneliti rekod, dan mengambil tindakan sewajarnya jika terdapat sebarang pelanggaran undang-undang. Tujuan pemeriksaan ini adalah untuk melindungi kepentingan pengguna dan memastikan amalan perniagaan yang adil.

Selain itu, saya juga bertanggungjawab dalam memproses permohonan lesen bagi barang-barang berjadual. Ini melibatkan penelitian dokumen, menilai kelayakan pemohon, dan memastikan syarat-syarat ditetapkan dipatuhi sebelum meluluskan permohonan lesen.

Saya juga terlibat dalam menjalankan tugas-tugas penyerahan dan penentuan di bawah Akta Timbang dan Sukat. Ini termasuk penentuan ketepatan alat timbang dan penyerahan dokumen rasmi. Tugas ini kritikal untuk melindungi hak pengguna dan memastikan amalan perdagangan yang saksama.

Kebanyakan calon akan gagal dalam temuduga penguat kuasa ini disebabkan mereka tak tahu apakah skop tugasan mereka akan lakukan nanti.

Minat memang penting, tapi minat sahaja tidak cukup untuk mengukur kesungguhan seseorang itu dengan jawatan. Jika skop tugas pun tak tahu, cukup membuktikan tiada kesungguhan seseorang calon itu dengan jawatan yang mereka minat.

Selain itu, antara soalan-soalan yang kerap ditanya semasa sesi temuduga ialah:

 • Apa persediaan awak baca hadir temuduga?
 • Apa yang awak faham dengan tugas jawatan penguat kuasa ini?
 • Apakah ciri-ciri yang ada pada awak sehinggakan awak rasa layak untuk jawatan ini?
 • Awak asal di semenanjung kan? Awak sanggup tak dihantar bertugas di Sabah dan Sarawak? Saya difahamkan ada banyak kekosongan di sana.

Soalan Berkaitan Kementerian Dan Jabatan

Selain daripada soalan-soalan berkaitan dengan jawatan, panel temuduga juga akan bertanyakan soalan berkaitan dengan pengetahuan kementerian dan jabatan.

Sebagai persediaan, saya syorkan anda untuk kaji dasar-dasar yang dikeluarkan oleh KPDN, misi dan visi kementerian ini.

Antara soalan yang popular ditanya berkaitan dengan topik ini ialah, “Apakah visi KPDN? Dan apa yang awak faham dengan visi ini?”, tanya panel temuduga.

Visi KPDN adalah untuk menjadi sebuah kementerian premier negara yang memacu ke arah tiga matlamat utama.

Pertama, perdagangan dalam negeri yang progresif dan mampan. KPDN komited untuk mewujudkan persekitaran perniagaan yang kondusif, menggalakkan inovasi dan memastikan amalan perdagangan yang adil demi pertumbuhan sektor perdagangan yang stabil.

Kedua, pendayaupayaan pengguna. KPDN berusaha melahirkan pengguna yang berilmu, yakin dan mampu membuat keputusan bijak serta memperjuangkan hak mereka. Ini dicapai melalui pendidikan, perkongsian maklumat dan perlindungan pengguna.

Ketiga, kos sara hidup yang stabil. KPDN berazam memastikan rakyat mampu mendapatkan barang keperluan pada harga berpatutan melalui pemantauan harga, kawalan bekalan dan tindakan ke atas peniaga tidak beretika demi menjamin kebajikan rakyat.

Selain daripada bertanyakan soalan berkaitan visi dan misi, panel juga suka bertanyakan tentang sejarah bagaimana tertubuhnya KPDN.

“Boleh awak ceritakan sedikit sejarah yang anda tahu tentang KPDN?”, tanya panel temuduga.

Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Kos Sara Hidup telah ditubuhkan pada 27 Oktober 1990. Matlamat penubuhannya adalah untuk menggalakkan pembangunan perdagangan dalam negeri yang berdaya maju, berdaya saing dan mampan, terutamanya dalam sektor perdagangan pengedaran.

Sektor perdagangan pengedaran merupakan antara penyumbang utama kepada KDNK negara dan berperanan sebagai benteng kestabilan ekonomi, terutama ketika ketidaktentuan ekonomi global. Justeru, adalah penting untuk mengukuhkan sektor ini bagi menampan sebarang ketidakstabilan dalam ekonomi negara.

Selain itu, kementerian juga komited dalam melindungi kepentingan dan hak pengguna. Ini termasuk usaha membangunkan ekosistem pengguna dan peniaga yang saling melengkapi dan menggalakkan amalan ‘self-regulated’, selaras dengan aspirasi negara maju. Ia bertujuan melahirkan pengguna dan peniaga yang matang serta beretika dalam urusan perniagaan, demi mencapai keseimbangan ekonomi dan sosial negara.

Pada tahun 2009, peranan dan fungsi Kementerian telah diperluaskan untuk merangkumi sektor francais, sebagai langkah untuk memantapkan lagi pengawalseliaan dan pembangunan sektor perdagangan dalam negeri.

Selain itu, antara soalan lain yang selalunya panel temuduga tanya ialah:

 • KPDN di bawah kementerian apa?
 • Apakah jabatan atau agensi yang berada di bawah KPDN?
 • Apakah peranan KPDN yang anda tahu?
 • Bagaimana KPDN mendapat kuasa dalam menentukan dan memantau harga barangan dalam negara? Boleh anda ceritakan kepada saya?
 • Awak tahu apa itu kod etika penguat kuasa?
 • Apakah kepentingan kod etika ini dalam pentadbiran KPDN?
 • Boleh anda sebutkan dasar atau polisi KPDN yang anda tahu?
 • Apa yang terkandung dalam Pelan Strategik KPDN 2020/2024?
 • Boleh anda huraikan salah satu daripada fokus utama Pelan Strategik itu?

Anda berminat nak dapat soalan dan skrip jawapan? Khas untuk temuduga penguat kuasa. Sila isikan nama dan emel anda di bawah:

Soalan Berkaitan Isu Semasa.

Apabila bercakap tentang isu semasa berkaitan dengan penguat kuasa, isu rasuah merupakan isu yang paling kerap selalu muncul di televisyen, akhbar, dan di sosial media. 

Berdasarkan statistik yang dikeluarkan oleh Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia, sektor penguatkuasaan merupakan sektor tertinggi cenderung terdedah kepada gejala rasuah.

Seperti maklum balas calon temuduga sebelum ini, kerap kali panel temuduga bertanyakan soalan berkaitan dengan rasuah kepada mereka. Boleh dikatakan soalan rasuah soalan killer dalam temuduga kastam.

“Apa yang anda faham dengan hadiah? Adakah hadiah dikategorikan sebagai suapan?”, tanya panel temuduga.

Dalam pemahaman saya, hadiah ada segala jenis bentuk pemberian tanpa mengharapkan balasan daripada pemberi hadiah. Hadiah boleh jadi dalam bentuk wang, kenderaan, komisen, cenderamata.

Sekiranya pemberi hadiah menginginkan balasan di atas pemberian hadiah, ketika ini segala pemberian ini dikategorikan sebagai suapan.

Panel temuduga suka bertanyakan soalan menggunakan situasi. Mereka nak tahu adakah anda betul-betul faham apa yang dimanakan dengan rasuah.

“Bayangkan anda berada dalam suatu majlis, penganjur cuba memberi hadiah kepada anda di hadapan hadirin. Adakah anda akan terima hadiah tersebut? Jelaskan kenapa.”, tanya panel temuduga.

Untuk pengetahuan anda, soalan berkaitan rasuah ini boleh dikategorikan soalan kemahiran berfikir. Jika anda bijak dalam menghubung kaitkan nilai integriti dan fakta, ianya mudah untuk anda jawab soalan seperti ini.

Selain itu, antara soalan lain yang selalunya panel temuduga tanya ialah:

 • Adakah ada peraturan berkaitan dengan pemberian hadiah dalam kakitangan kerajaan? Jika ada, boleh saya tahu apa peraturan itu?
 • Adakah kakitangan kerajaan tak boleh terima hadiah langsung?
 • Berdasarkan kepada statistik Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia, sektor penguatkuasaan adalah sektor paling tinggi kepada kecenderungan gejala rasuah. Pada pendapat anda, kenapa perkara ini boleh berlaku?

Koleksi Soalan Temuduga Penguat Kuasa

Sekiranya anda inginkan lagi soalan temuduga berserta skrip jawapan lengkap, saya highly recommended kepada anda untuk membaca rujukan pantas ‘Koleksi 100 Soalan Temuduga Penguat Kuasa’ ini.

soalan temuduga penguat kuasa

Kesemua soalan yang saya kongsikan di atas ini ada di dalam ebook ini. Setiap soalan lengkap dengan skrip jawapan. Sila klik butang di bawah untuk download ebook.

Penutup.

Saya harap dengan perkongsian tentang soalan temuduga penguat kuasa ini dapat membantu anda dalam membuat persediaan temuduga nanti.

Saya doakan anda tenang dan yakin dalam menghadiri sesi temuduga ini nanti. Aamiinn..

Ps.. Anda rasa artikel ini bermanfaat? Jangan lupa untuk bookmark page ini bagi memudahkan anda cari semula nanti.