Cara Menjawab Soalan Temuduga Yang Tidak Tahu

Satu kerisauan kepada semua temuduga apabila panel temuduga bertanyakan soalan yang mereka tak tahu. Bagaimana cara menjawab soalan temuduga yang anda tidak tahu ini?

Adakah perlu goreng saja ataupun berlaku jujur mengatakan tidak tahu? Jom saya kongsikan dalam artikel ini.

Enam Cara Menjawab Soalan Temuduga Tidak Tahu

1. Jangan Panik.

Pertama dan yang paling penting, jangan panik. Menyedari bahawa anda tidak tahu jawapannya bukanlah sesuatu yang memalukan, tetapi cuba berpura-pura mengetahui boleh memburukkan lagi keadaan.

2. Beli Masa.

Ambil beberapa detik untuk berfikir. Hal ini tidak hanya memberikan anda waktu untuk berfikir tetapi juga menunjukkan kepada panel temuduga bahawa anda sedang mempertimbangkan jawapan anda secara serius.

3. Mintalah Penjelasan.

Jika anda tidak memahami soalan, jangan ragu untuk meminta panel temuduga menjelaskannya lagi. Mungkin anda hanya perlu sedikit penjelasan tambahan untuk dapat merumuskan jawapan.

4. Berikan Jawapan Terbaik Anda.

Jika anda masih tidak tahu jawapan, berikan jawapan terbaik anda. Panel temuduga lebih menghargai kejujuran dan kebolehan berfikir di atas kaki lebih daripada mendengar jawapan paksa atau tidak jujur.

5. Berlaku Jujur.

Jika anda benar-benar tidak tahu jawapan, mengakui dengan jujur dan sopan adalah langkah yang baik. Anda boleh mengatakan sesuatu seperti, “Maaf, saya tidak memiliki informasi yang cukup untuk memberikan jawapan yang tepat untuk soalan itu.”

Anda juga boleh menambah bahawa anda akan cuba mencari jawapan selepas sesi temuduga ini berakhir.

6. Beralih ke Apa yang Anda Tahu.

Jika anda tidak tahu jawapan yang spesifik, cuba beralih kepada apa yang anda tahu, yang berkaitan dengan topik pertanyaan tersebut.

Ini boleh menunjukkan pengetahuan am anda tentang subjek dan keupayaan anda untuk menggunakan maklumat yang anda ada.

Akhir Kalam

Ingat, temuduga kerja adalah tentang menunjukkan apa yang anda tahu dan cara anda berfikir dan menyelesaikan masalah. Tidak mengetahui jawapannya bukanlah bermaksud berakhirnya dunia.

Selagi anda menunjukkan kemahiran berfikir kritis dan keupayaan untuk belajar, itulah yang panel temuduga nilai.

Pss.. Anda dah tahu bagaimana nak lulus temuduga dengan mudah? Jom klik butang di bawah ini untuk baca.